Reumkens Advocaten

Ouderschap

Kinderen die worden geboren tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben automatisch twee juridisch ouders. In andere gevallen, heeft een kind pas twee juridisch ouders na erkenning of na gerechtelijke vaststelling van het ouderschap.

Erkenning
Bij erkenning geeft de juridische ouder toestemming aan de andere ouder om ook juridisch ouder te worden. De erkenning wordt bij de gemeente geregistreerd. Dit kan al voor de geboorte van het kind. De erkenning kan ook met een notariële akte. Vanaf 12 jaar moet het kind zelf toestemming geven voor de erkenning. Als het kind ouder is dan 16 jaar, hoeft de juridische ouder geen toestemming meer te geven.

Hulp bij Ouderschap?
Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies is het Familierecht? Stephanie, onze familierecht- en mediationadvocaat, staat voor je klaar om je te voorzien van support.

Vervangende toestemming
voor erkenning

Gerechtelijke vaststelling
ouderschap

Als de moeder en/of het kind geen toestemming geven voor de erkenning, kan degene die het kind wil erkennen aan de rechter vragen om vervangende toestemming te geven. Als dat verzoek wordt toegewezen, kan deze persoon het kind alsnog erkennen, zonder dat de moeder en het kind meewerken. Het verzoek kan worden ingediend door de verwekker van het kind en de biologische ouder die niet de verwekker is (de spermadonor). Voor de spermadonor is wel vereist dat hij in een nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind.

Gerechtelijke vaststelling
ouderschap

De rechter kan ook worden gevraagd om het ouderschap vast te stellen. Bij de rechtbank heet dit gerechtelijke vaststelling van het ouderschap. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de biologische vader het kind niet wil erkennen. Ook kan verzoek worden ingediend omdat de vader van het kind is overleden voordat hij het kind heeft erkend. Het verzoek kan worden ingediend door de moeder en het kind.

Als dit verzoek wordt toegewezen, komt er alsnog een tweede juridisch ouder. Dat heeft tot gevolg dat het kind ook erfgenaam wordt van die ouder, tenzij het testament van die ouder anders bepaalt. Ook ontstaat er voor deze juridisch ouder een onderhoudsverplichting (kinderalimentatie). De juridisch ouder heeft ook recht op omgang met het kind.

"Na regen komt zonneschijn"

DNA test

Ontkenning ouderschap

Als de aangesproken persoon ontkent dat hij/zij de biologische ouder is, dan kan de rechter opdragen een DNA-test af te laten nemen. Als wordt geweigerd om deze test af te nemen, dan kan de rechter daaruit conclusies trekken en het biologisch ouderschap aannemen.

Is de verwekker van het kind overleden, dan onderzoekt de rechtbank of een DNA-test nog mogelijk is. Bijvoorbeeld met DNA van een (tanden)borstel. Zo niet, dan beoordeelt de rechter of er andere controleerbare aanwijzingen zijn om vast te stellen wie de verwekker is.

 

Ontkenning ouderschap

Soms wil de moeder uitdrukkelijk niet dat haar echtgenoot/echtgenote automatisch de juridisch ouder wordt. Als de partner van de moeder niet de biologische ouder is en ook niet heeft ingestemd met de daad van de verwekking, dan kan de rechter worden gevraagd de ontkenning van het ouderschap gegrond te verklaren. Zo’n verzoek kan worden ingediend door de partner, de moeder of het kind zelf. Aan het verzoek zijn strenge termijnen verbonden. De partner moet het verzoek binnen één jaar na de geboorte of na het moment dat hij weet dat hij niet de biologische ouder is, bij de rechtbank in te dienen.

Vernietiging erkenning

Gezag

Een erkenning kan ongedaan worden gemaakt (worden vernietigd) op de grond dat de erkenner niet de biologische ouder is van het kind. Dit kan worden verzocht door het kind zelf, de erkenner, de moeder en het openbaar ministerie. Ook voor dit verzoek gelden strenge termijnen, variërend tussen één jaar en drie jaar.

Gezag

Het erkennen of vaststellen van het ouderschap staat los van gezag. Door de erkenning of de vaststelling ontstaat alleen het juridische ouderschap. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de onderhoudsverplichting (kinderalimentatie) en het erfrecht. Als de ouder ook wil meebeslissen over de schoolkeuze, verhuizingen en medische behandelingen van het kind, moet ook nog apart (gezamenlijk) gezag worden aangevraagd.

Ouderschapsplan

Ouders die hun samenleving verbreken of van elkaar gaan scheiden, moeten afspraken maken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Deze afspraken moeten op grond van de wet worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het indienen van een ouderschapsplan is zelfs één van de vereisten voor het uitspreken van een echtscheiding of de beëindiging van een geregistreerde partnerschap door de rechtbank. Zonder ouderschapsplan zal de rechter de echtscheiding niet direct uitspreken, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden. Dat moet dan wel worden uitgelegd en toegelicht tijdens een zitting bij de rechtbank.

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval worden opgenomen:

  • een verdeling van de zorg- en contactmomenten
    (omgangsregeling);
  • de wijze waarop ouders elkaar informeren over het kind en
    het vermogen van het kind;
  • een verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding
    (kinderalimentatie);


Wat er precies in het ouderschapsplan staat, mogen de ouders zelf bepalen.

In een ouderschapsplan kunt u aanvullend afspraken maken over bijvoorbeeld:

  • Plannen en verdelen van de vakanties
  • Hoe toestemming wordt verleend voor een reis naar het
    buitenland;
  • Wie de kinderbijslag ontvangt;
  • Wie het kindgebonden budget ontvangt;
  • Wie de school- en studiekosten betaalt;
  • Wie bijzondere uitgaven betaalt, zoals fietsen, brillen en beugels;
  • Wie de kosten voor sporten en hobby?s betaalt;
  • Op welke manier u met elkaar communiceert, telefonisch,
    e-mail, whatsapp;
  • Welke ouder bepaalde beslissingen neemt, zoals over
    verjaardagsfeestjes, kleding, de kapper, medische
    behandelingen, vaccinaties etc.;
  • De schoolkeuze en welke ouder het contact met de school
    onderhoudt;
  • Hoe omgegaan wordt met andere familieleden en/of nieuwe
    partners (stiefouders), mogen zij bijvoorbeeld mee naar
    ouderavonden? Zijn zij ook welkom op verjaardagen?
  • Hoe wijzigingen of geschillen in het ouderschapsplan worden
    geregeld;
  • Hoe vaak u met elkaar evalueert hoe het ouderschap verloopt;
  • Welke opvoedregels u belangrijk vindt;


Kortom, er kunnen veel onderwerpen worden opgenomen in het ouderschapsplan. Afhankelijk van de behoefte van de ouders en de kinderen, kan het ouderschapsplan meer of minder gedetailleerd zijn.

Hulp bij vragen familierecht en mediation?
Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies op het gebied van familierecht?
Stephanie, onze advocaat familierecht en mediator, staat voor je klaar om je te voorzien van support.

Mr. S. (Stephanie) van Buuren
Familierecht en Mediation
030-6881224

Zakelijk en privé

Betrokken, bedreven en Betrouwbaar

Persoonlijk

Altijd direct contact met een van onze advocaten die u bijstaat in uw zaak.

Directe upload

Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.

Betaalbaar

Eersteklas kwalitatief juridisch advies tegen een betaalbare prijs.

Persoonlijk

Altijd direct contact met een van onze
advocaten die u bijstaat in uw zaak.

Directe upload

Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.

Betaalbaar

Eersteklas kwalitatief juridisch advies
tegen een betaalbare prijs.