Reumkens Advocaten

Personen- & familierecht

Overeenkomsten

Co-ouderschap

Een veelgebruikte term in het familierecht is “co-ouderschap”. Dit is geen juridische term die in de wet staat, maar een term die in het dagelijks taalgebruik wordt gebruikt. Met co-ouderschap wordt uitgedrukt dat ouders na de verbreking van de relatie of de scheiding, evenveel de zorg voor het kind hebben. Bij co-ouderschap wordt de zorg gelijk verdeeld.

Een voorbeeld van co-ouderschap kan een week-op-week-af-regeling zijn. Deze regeling houdt in dat de kinderen de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder verblijven. Er is een vast wisselmoment per week. Er zijn ook tussenvarianten mogelijk die bij benadering te vergelijken zijn met co-ouderschap. Bijvoorbeeld dat de kinderen altijd op een vaste doordeweekse dag bij de ene ouder zijn en op een vaste dag bij de andere ouder, en dat de andere drie doordeweekse dagen en het weekend wisselen.

Co-ouderschap kan een mooi streven zijn, maar is niet altijd praktisch mogelijk of in het belang van het kind. De afstand tussen de woonplaatsen van de ouders kan bijvoorbeeld een reden zijn om af te zien van co-ouderschap. Het is dan praktisch moeilijk uitvoerbaar. Vaste lijn in de rechtspraak is dat co-ouderschap niet door de rechter wordt toegepast als de ouders niet in staat zijn daar allebei goed uitvoering aan te geven. Ook als de ouders onderling niet goed kunnen communiceren en overleggen, zal een verzoek om een regeling op basis van co-ouderschap vast te stellen, niet snel worden toegewezen.

Lees meer

Belastingdienst

Kinderbijslag

Als je de zorg op basis van co-ouderschap verdeelt, dan kan dit gevolgen hebben voor de toeslagen van de Belastingdienst. De Belastingdienst beschouwt je als co-ouder in de volgende gevallen:

  • Je kind woont ten minste 3 dagen per week bij jou én ten
    minste 3 dagen per week bij je ex.
  • Je kind woont om en om 1 week bij jou en 1 week bij je ex.


Of je kind op jouw adres of op het adres van je ex ingeschreven staat, maakt voor de Belastingdienst niet uit.

Het co-ouderschap heeft gevolgen voor de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en huurtoeslag. De kinderopvangtoeslag kan aan beide ouders worden uitbetaald als zij allebei bijdragen in de kinderopvangkosten. Je moet daarvoor wel zelf actie ondernemen. Het kindgebonden budget wordt niet gesplitst door de Belastingdienst. Wie het laagste inkomen heeft, krijgt meestal een hoger kindgebonden budget. Heb je meer kinderen? Dan kun je allebei kindgebonden budget krijgen, elk voor een ander kind. Bij de huurtoeslag mag je onder omstandigheden allebei jullie kind laten meetellen als medebewoner.

Kinderbijslag

Je mag samen bepalen welke ouder kinderbijslag krijgt of dat de kinderbijslag over beide ouders wordt verdeeld.

Hulp bij vragen familierecht en mediation?
Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies op het gebied van familierecht?
Stephanie, onze advocaat familierecht en mediator, staat voor je klaar om je te voorzien van support.

Mr. S. (Stephanie) van Buuren
Familierecht en Mediation
030-6881224

Zakelijk en privé

Betrokken, bedreven en Betrouwbaar

Persoonlijk

Altijd direct contact met een van onze advocaten die u bijstaat in uw zaak.

Directe upload

Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.

Betaalbaar

Eersteklas kwalitatief juridisch advies tegen een betaalbare prijs.

Persoonlijk

Altijd direct contact met een van onze
advocaten die u bijstaat in uw zaak.

Directe upload

Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.

Betaalbaar

Eersteklas kwalitatief juridisch advies
tegen een betaalbare prijs.