Als je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd en geen huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld via een notaris, ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Dit kan anders zijn als je (ook) een andere nationaliteit hebt of je na het huwelijk in het buitenland hebt gewoond. Bij een internationale echtscheiding gelden vaak meer of andere regels.
Bij de algehele gemeenschap van goederen is er één gemeenschappelijk vermogen. Daartoe behoren in beginsel alle bezittingen en alle schulden. Ook schulden en bezittingen die partijen vóór het huwelijk hadden zijn onderdeel van het gemeenschapsvermogen. Uitgezonderd zijn onder andere erfenissen en schenkingen die door middel van een uitsluitingsclausule zijn verkregen en verknochte goederen, zoals smartengeld of een kunstgebit.
Hulp bij een eerlijke verdeling? Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies is het Familierecht? Stephanie, onze familierecht- en mediationadvocaat, staat voor je klaar om je te voorzien van support.
Bij de beperkte gemeenschap van goederen zijn er drie vermogens: het gemeenschapsvermogen, het privévermogen van de één en het privévermogen van de ander. De beperkte gemeenschap omvat alle goederen en schulden die de partijen tijdens het huwelijk verkrijgen of maken. Ook alle gezamenlijke bezittingen en gezamenlijke schulden die partijen vóór het huwelijk al samen hadden vallen in de beperkte gemeenschap. Uitgezonderd zijn onder andere erfenissen en schenkingen. Het privévermogen en de privéschulden van vóór het huwelijk, vallen buiten de gemeenschap.
Einde gemeenschap
De gemeenschap van goederen eindigt op de dag dat het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend. Deze datum, ook wel peildatum genoemd, is van belang om te bepalen wat er wél en wat er niet tot de gemeenschap behoort en wat er dus tussen partijen moet worden verdeeld.
"werelds goed is eb en vloed"
Verdeling goederen
Schulden
De goederen die tot de gemeenschap behoren, moeten in beginsel 50/50 verdeeld worden. Dit kan door bepaalde goederen aan de ene echtgenoot toe te delen en andere goederen aan de ander. Ook kan het zijn dat de ene echtgenoot goederen toebedeeld krijgt en de andere echtgenoot de helft van de waarde van deze goederen in geld ontvangt. Ook kan het zo zijn dat goederen moeten worden verkocht en dat de opbrengst moet worden verdeeld. Voor het saldo bankrekeningen geldt hetzelfde als voor de goederen. Als de bankrekeningen in de gemeenschap vallen, moeten de saldi op de bankrekeningen worden verdeeld. Als partijen het niet eens worden over de verdeling, dan kan in een procedure aan de rechter worden gevraagd om over de verdeling te beslissen.
Schulden
Schulden die tot de gemeenschap van goederen behoren, kunnen niet worden verdeeld. Na beëindiging van de gemeenschap, worden partners hoofdelijk aansprakelijk voor deze schulden. De schuldeiser kan ook na beëindiging van de gemeenschap (dus ook na echtscheiding) ieder van de ex-partners voor het geheel aanspreken voor deze schulden. In een echtscheidingsconvenant kan wel worden afgesproken wie welke schulden na echtscheiding zal voldoen aan de desbetreffende schuldeiser, maar deze afspraak geldt alleen tussen ex-partners zelf. De schuldeiser is geen partij bij deze overeenkomst en kan deze afspraak naast zich neerleggen. Als de ene ex-echtgenoot meer dan de helft van een gezamenlijke schuld aan een schuldeiser heeft afbetaald na scheiding, dan kan hij of zij het meerdere op de andere ex-echtgenoot verhalen. Dit heet een regresrecht.
Regresrecht komt er kort op neer dat je bij de andere partij een betaling mag vorderen die daar verantwoordelijk, of in contact, aansprakelijk voor is.
Hulp bij vragen familierecht en mediation? Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies op het gebied van familierecht? Stephanie, onze advocaat familierecht en mediator, staat voor je klaar om je te voorzien van support.
Mr. S. (Stephanie) van Buuren Familierecht en Mediation 030-6881224
Altijd direct contact met een van onze advocaten die u bijstaat in uw zaak.
Directe upload
Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.
Betaalbaar
Eersteklas kwalitatief juridisch advies tegen een betaalbare prijs.
Persoonlijk
Altijd direct contact met een van onze advocaten die u bijstaat in uw zaak.
Directe upload
Je ontvangen verzoekschrift of
dagvaarding kun je direct uploaden.
Betaalbaar
Eersteklas kwalitatief juridisch advies tegen een betaalbare prijs.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok