Reumkens Advocaten

Vastgoed

Overeenkomsten

(onder)huur & verhuur

Huur: Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie. Burgerlijk Wetboek Boek 7 – 201.

Onderhuur: De huurder is bevoegd het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan een ander in gebruik te geven, tenzij hij moest aannemen dat de verhuurder tegen het in gebruik geven aan die ander redelijke bezwaren zal hebben. Burgerlijk Wetboek Boek 7 – 221.

Hulp bij (onder)huur & verhuur?

Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies in het vastgoed? Roland, onze bouwrecht advocaat, staat voor je klaar om je te voorzien van support.

Huur

Zowel de huurder als verhuurder hebben verschillende verplichtingen waar zij zich aan dienen te houden. De huurder mag ervan uitgaan dat de woning beschikbaar is wanneer deze heeft afgesproken er in te trekken. Daarnaast mag deze er ook vanuit gaan dat, als er groot onderhoud gepleegd moet worden zoals een kapotte CV of een kapot dak, dit wordt geregeld door de verhuurder.

Verhuur (woonruimte)

De verhuurder mag ervan uitgaan dat de huurder op tijd betaald, netjes met het perceel omgaat en deze niet zonder toestemming aanpast. Als de overeenkomst eindigt mag de verhuurder er ook vanuit gaan dat de sleutel wordt ingeleverd en het perceel in eenzelfde staat wordt achtergelaten als eerder opgeleverd toen de huurder deze betrok.

Een huurovereenkomst kan voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd worden overeengekomen. Daarnaast zijn er bijzondere vormen van huurovereenkomsten voor bepaalde tijd, zoals de huurovereenkomst op grond van de Leegstandswet. Het type huurovereenkomst is van invloed op de mogelijkheden voor beëindiging en de mate waarin een beroep kan worden gedaan op huurbescherming.
De belangrijkste overeenkomsten of daarvan afgeleide overeenkomsten zijn:

Verhuur woonruimte

"Koop breekt geen huur"

Verhuur (bedrijfsruimte)

De wet kent twee soorten bedrijfsruimte, namelijk “winkelbedrijfsruimte” en overige bedrijfsruimte (kantoren etc.). Winkelbedrijfsruimte wordt ook wel aangeduid als middenstandbedrijfsruimte of artikel 290-bedrijfsruimte. Overige bedrijfsruimte wordt ook wel aangeduid als artikel 230a-bedrijfsruimte.

Met betrekking tot de winkelbedrijfsruimte kent de wet een uitgebreide regeling waarbij de huurder in grote mate wordt beschermd. Bij overige bedrijfsruimte zijn partijen over het algemeen vrij om af te spreken wat zij willen. Het onderscheid tussen beide soorten bedrijfsruimte is dus van belang voor de toepasselijke regeling en de mate van huurbescherming.

Onderhuur

Bij onderhuur verhuurt de huurder het gehuurde door aan een derde, de zogenaamde onderhuurder. In dat geval zijn er dus drie verschillende partijen: de hoofdverhuurder, de hoofdhuurder en de onderhuurder. Er gelden dan twee aparte huurovereenkomsten: een huurovereenkomst tussen de hoofdverhuurder en de hoofdhuurder (de hoofdhuurovereenkomst) en een huurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder (de onderhuurovereenkomst). Tussen de onderhuurder en de hoofdverhuurder bestaat geen contractuele relatie.

Voor een onderhuurovereenkomst gelden dezelfde wettelijke regels als voor een gewone huurovereenkomst. Voor opzegging van een onderhuurovereenkomst zullen dus dezelfde regels in acht genomen moeten worden als bij opzegging van een gewone huurovereenkomst. Een onderhuurder kan dus ook huurbescherming genieten.

Hulp bij (onder)huur & verhuur?
Of bij een geschil met de VvE (Vereniging van Eigenaren)? Wil je graag een splitsingakte laten opstellen?
Heb je behoefte aan vakkundig juridisch advies is het vastgoed?
Roland, onze bouwrecht advocaat, staat voor je klaar om je te voorzien van support.

Mr. R. (Roland) Reumkens
Bouwrecht en Arbeidsrecht
030-6881224

Zakelijk en privé

Betrokken, bedreven en Betrouwbaar

Persoonlijk

Altijd direct contact met een van onze advocaten die u bijstaat in uw zaak.

Directe upload

Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.

Betaalbaar

Eersteklas kwalitatief juridisch advies tegen een betaalbare prijs.

Persoonlijk

Altijd direct contact met een van onze
advocaten die u bijstaat in uw zaak.

Directe upload

Je ontvangen verzoekschrift of dagvaarding kun je direct uploaden.

Betaalbaar

Eersteklas kwalitatief juridisch advies
tegen een betaalbare prijs.